Where Do I Begin?

#omakngadu

Assalamualaikum semua.

Lama sungguh saya berhiatuskan? Saya sebenarnya memang sentiasa ada niat nak menulis. Tapi sejak bulan Ogos yang lalu banyak sangat perkara mendatang yang perlu diselesaikan.

Satu sifat saya yang saya tak tau nak kategorikan baik atau buruk yelah – saya tak suka nak share cerita sedih saya dengan orang. Cerita happy-happy gembira hahaha huhuhu memang saya suka share. Tapi bukan cerita sedih. Tapi bila saya dah selesaikan nanti saya akan cerita jugaklah. Sebagai pengajaran, experience. Memori tetap akan menjadi memori tak kira lah baik atau buruk. Kita bukannya boleh suka-suka nak delete atau pura-pura hilang akal kan?

good-times-become-good-memories-and-bad-times-become-good-lessons

Eh mana ceritanya? Entah dari mana nak mula. Lantaklah..baca sajalah ye. Tajuknya ‘Kerja’

Dulu saya happily berkerja dengan sebuah international consultant company. Sangat flexible, lokasi bagus, colleague best, benefit bagus, boss tak banyak songeh & office tak banyak drama.

Satu hari saya dapat call dari former boss saya yang dah 6 tahun saya tinggalkan. Dia ajak saya kerja dengan company baru dia. So I thought of all the ex-staff yang dia ada, dia pilih saya untuk kerja semula dengan dia. Dan yang paling penting dia cakap “Just name your price”

Haa kau… terus keluar mata duitan saya kan hehe $$$$$

Selepas bertanya 3-4 consultants yang saya percayai semuanya mengatakan silalah grab the opportunity. You know opportunity like this doesn’t come very often. Oh ye.. price yang saya dapat tu adalah nearly 3k more than what I earn that time.

So saya pun memulakan kerja dengan company baru yang saya dapat tu. Company memang baru so saya pioneer. Saya mulakan dari zero. Office memang totally empty saya buat semua kerja dari receptionist, tea lady, admin, office manager, HR, cleaner & cuci toilet pun saya buat. Tapi saya happy je. As long as at the end of the month saya dapat gaji saya.

Pendekkan cerita after setahun saya kerja, saya dipaksa berhenti. Sebabnya kerana company can’t afford to keep me busy & project company tu ada masalah lah. Alaahh masa tu time 1MDB tengah kecoh. Malas nak ceritalah.

Ok la..rasa malas pulak nak sambung cerita sedih ni..hehe..apa-apa pun.. saya dah dapat kerja baru since Oktober hari tu. Sangat busy lah pulok kerjanya. Anyhow saya sangat bersyukurlah. Alhamdulillah…

So..jom la kita sambung cerita my journey to be a marathoner.

Till the next post!!! Tata!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s