Gunung Nuang with Ikerx

Assalamualaikum semua. Saya dan Ikerx dah kenal sejak 1995. Kami satu sekolah dulu di Muor. Ikerx orang Port Dickson, saya orang Rantau (20 minit dari Seremban). So kami selalu balik kampung satu bas. Di situlah kami rapat & clicked.

Entah macam mana satu hari Ikerx kata nak ikut saya hiking dan kebetulan memang saya nak pergi hiking sebab nak training untuk my 1st trail run in 15 Oct. So yeah.. marilah!

Mula-mula kami sepakat nak pergi 4 orang ke Gunung Nuang. Tapi last-last minit 2 orang tarik diri so.. hanya Ikerx & I. Saya tak kisah sebab saya tak pernah jumpa Ikerx lagi sejak kami habis SPM. Maknanya dah 22 tahun kami tak berjumpa!! HOHEMGI!! (Tuanya kitaorang!!) Saya rasa macam selalu berjumpa aje sebab kami keep on contacting each other via whatsapp.

Semasa di sekolah dulu kami berdua adalah ahli Kelab Kembara. Ikerx lah yang handal..saya ni ahli sendu saja. Sebab saya memang dari dulu tak suka camping sebab tak suka konon-konon kotor-kotor & tak dapat tidur di atas tilam empuk..kihkihhh.. One of the reason saya bersetuju nak naik ke Gunung Kinabalu pada Februari lepas pun sebab ada hotel di Laban Rata…mihmihmihhhh… tak perlu tidur dalam khemah. So not happening for me!

nuang1

So kami start hiking selepas solat Subuh. Borak-borak panjang dengan Ikerx. She has good stamina walaupun dah berkurun-kurun tak hiking. Slow & steady aje. Ikerx hanya berhenti berdiri kejap-kejap aje. Dan terus panjat..panjat..& panjat. Takde 1 complaint pun keluar dari mulut dia. Bagoooss I loike!! Saya memang tak berapa ikut pace Ikerx. Saya panjat dulu. Tapi saya akan tunggu di depan kalau saya dah tak nampak kelibat dia. Bila dah nampak Ikerx..saya teruskan pendakian.

Kami sampai ke Kem Pacat setelah 4 jam mendaki. Well it’s really a good timing for 1st timer like Ikerx. Job Well done!! Nuang is not an easy mountain I tell you. My best timing untuk sampai ke Kem Pacat is 2 jam 30 minit. Untuk sampai ke summit pula record saya adalah 5 jam! Saya dah naik Nuang 5 kali dan hanya 1 kali saya berjaya sampai ke summit. Bila penat & stress, Ikerx sebut “Air kelapaaaa air kelapaaaaa” Haha..mungkin pemangkin semangat dialah agaknya. Bila dah sampai ke Kem Pacat, kami ambil banyak gambar di pokok Rapunzel. Ikerx happy!!

nuang

Kami turun pun mengambil masa 4 jam jugak. Slow-slow saja. Takde rushing pun. Ikerx belanja saya makan tomyam sedap!!! Ada air kelapa kat kedai tu, tapi Ikerx takmo pulak.. hehehe..

Kesimpulannya, kami happy dapat jumpa selepas 22 tahun terpisah dan macam-macam cerita dapat di catch up semula. So..till we meet again Kerx!!! Tata

22071181_2105081779715745_7372653839981215744_n(1)
My Nuang Series. Dari debab ke slimmer..hehe

 

Advertisements

4 thoughts on “Gunung Nuang with Ikerx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s