How I survived my 1st Ultra Marathon – Pink Ultra 2017

WARNING – This will be a very lost post 🙂 

Date/Day : 22 October 2017 (Sunday)

Distance : 49km (Garmin), 50km (Official)

Venue : Taman Tasik Cyberjaya

Assalamualaikum everybody.  Banyak benda berlegar-legar dalam fikiran saya pasal ultra race ini. For me, this race is the Ultimate amongst all the races I have ever joined in my life. So kita mulakan dengan Pre-Race dulu kot eh?

PRE RACE:-

Saya tak ingat what exactly made me crazy enough to register for this race. It is an Ultra Marathon giler!!! Bukan Half Marathon, Bukan Full Marathon. It’s an ULTRA!!! I know it’s only 50km ultra. Only katanya… cubalah korang lari 50km dulu baru cakap ‘only only’ ok!! Eh..ter-emo pulak.. hehe.. Anyway.. sambung balik. What I remember, ni semua Intan Suraya & Suzie Arman punya pasal lah.. yang meracun saya untuk cuba race ni. Katanya 10 jam Cut of Time (COT) diberikan untuk menghabiskan 25 loops = 50km. Means 1 loop = 2km. Dari jam 7.00am – 5.00pm.

Diorang (TanSu & Suzie) kata “Doable, doable.. you can..you can..” I also asked my other Sifu iaitu Yusrad and dia pun urged me to do it. When I ask my husband, as usual.. he said “Ok”. simple aje husband saya ye.. hehe.

So I registered (OMG!!)

Hari demi hari berjalan, saya training lebih gigih (konon) haha. I mean lebih gigih dari yang biasa saya train lah. Saya lari LSD (Long Slow Distance) or (Lari Seorang Diri – haha) almost every weekend. The not so good thing is, saya hanya boleh lari pada hujung minggu, Sabtu & Ahad sahaja sebab pada waktu itu, anak sulung saya sedang sibuk dengan persediaan exam UPSR. Saya terlalu sibuk untuk lari pagi-pagi sebelum subuh seperti kebiasaan saya sebelum ini. So weekend pun weekend lah! So training saya pada hujung minggu hanya 1 LSD, 1 short distance.

A day before the race, saya semakin nervous. Sampai hati saya rasa kecut giler macam ada orang genggam hati saya tu macam genggam span basuh pinggan (boleh?). Rasa macam nak DNS (Did Not Start). Husband saya relax saja. Sambil ajak saya beli fuel untuk race esok. Saya banyak belajar dari sifu saya Yusrad mengenai fuel semasa running. Saya beli salt stick, energy gel, gula-gula chewy (Nyumm). Saya juga beli socks baru untuk race esoknya. Yup.. I know that we are not suppose to wear anything new on the race day. But I couldn’t help it. Saya beli jugak (Degil kan). That night, I couldn’t sleep peacefully.. asyik tersedar & keep on rasa nervous lah..takut la.. macam-macam rasa ada.

RACE DAY:-

Saya bangun awal macam biasa, mandi & tunggu masuk waktu solat Subuh. Hati masih berdebar-debar. Lepas solat husband hantar ke Taman Tasik Cyberjaya. Saya takooooot sangat masa ni. Sampai-sampai saja terus register & duduk diam-diam dekat tangga sambil tunggu TanSu sampai. Majority of the participants are ultra runners yang hebat-hebat belaka. Siap ada celebrity terkenal pun join berlari ok. Ada Noh Hujan, Boojae Fadzil & Neves Pretty Ugly. Diorang semua tu handal-handal belaka.

Ada few saja runners yang newbies macam saya. FYI sebelum race ini,  saya hanya pernah lari 2 Full Marathon (42km) dan lebih kurang 8 half marathon (21km). So bayangkanlah macam mana perasaan saya bila berdepan dengan runners handalan & jumlah keseluruhan yang bertanding tak sampai 100 orang. HOMAIGAADD! Macam mana kalau saya jadi orang yang terakhir sampai ke finishing line? Huwaaaa!!!

Hehe.. actually saya dah mengadu dengan Yusrad yang saya takut akan jadi orang terakhir sampai ke finishing line tu. His answered was superb “You WON’T be the last runner lah!! Lantaklah runners yang laju-laju tu. You lari aje ikut pace you” Haha.. that’s why I like my sifu lah!!! Saya juga ada message Faizal my ex-unimate yang memang Ultra Marathon runner yang handal & popular di Malaysia.. heheeh. Dia memang selalu gelak-gelakkan saya. Tapi saya tahu dia gelak tu sebab dia support… heheeh.. dia selalu cakap “Ko boleeeh Taaannn..ko boleeehh”

Husband called me before the race started & wish me good luck (Aww.. thank you. I need GOOD LUCK so badly).

pu4
TanSi & TanSu before race

Race started!! Saya mulakan larian dengan Bismillah & berdoa banyak-banyak supaya saya kekal kuat untuk sampai pusing 25 loops tasik tu. Mula-mula sekali kami kena lalu jambatan besi merentasi tasik. Bunyi jambatan tu kuat giler kot..bila kita lari atas tu. Kreekkk krokkkk kreeeekk kroookkk!!! Eh.. nervous lah hai!! Kalau jatuh dalam tasik tu macam mana? Perlukah saya berenang or pura-pura pengsan? Haha..tapi saya dah tinjau dah kedalaman tasik tu semasa tengah berlari tu. Tasik tu tak dalam. Saya boleh nampak dasar dia.

pu1
Jambatan Kreeekk Kroookkk

I think I did great for the 1st 10 loops (KM1-KM20). Ada sekali tu saya hampir nak tersungkur sebab kaki tersadung terlanggar plat jambatan kreek krook tu. Habis semua saya melatah kuat-kuat. Nasib baik saya tak ter-mencarut aje. Tapi saya tak jatuh pun alhamdulillah… Untuk loops yang awal-awal ni semua runners lari dengan senyuman manis. Nampak saja photographer semuanya senyum semanis madu. Saya makan salt stick setiap 60 minit berlari selang seli dengan energy gel & chewy candy. Air pun saya minum banyak walaupun saya tau, kalau saya minum banyak sangat, jari-jari saya akan bengkak ‘water retention’ tapi saya tak peduli… saya minum jugaaaakk!!! glupp glupp gluuupp!! Pace saya stabil. Saya finish lari 21km dalam masa 3 jam 15 minit. Jauh lebih slow dari record saya. But.. what the heck.. teruskaaan!!

pu

Hari semakin panas. Senyuman semakin pudar. Saya dah start pakai topi hitam saya yang tak berapa nak lawa tu. Haha.. but I really need the cap sebab panaaass hooii!! Tak lawa pun tak apa lah.. ini acara larian..bukan acara ratu cantik ok!! Untuk loop 11-19 (KM21-KM38) saya banyak berjalan daripada berlari. Semasa dekat jambatan saja saya berlari sebab jambatan tu takde shades & panas lip lip hoii… Habis saja jambatan saya jalan saja. TanSu dengan pacernya dah jauh meninggalkan saya. Ada sekali sekala kami bertembung di check point or semasa di u-turn loop, TanSu akan memberikan pandangan bermakna pada saya. Ramai lagilah yang bagi sokongan moral pada saya. Saya sangat-sangat berterima kasih dengan semuaaaaa orang.

Semasa di KM30 saya rasa loop yang ke 15 kot. Saya jumpa TanSu di check point. Saya dah rasa down giler. Rasa macam nak menangis dah.. huk huk.. air mata dah bergenang-genang dah. TanSu faham sangat dengan perangai saya tu. Dia pandang aje saya tapi tak cakap apa-apa langsung. Tapi saya tau dalam hati dia cakap “Go on..don’t stop Tan!!!” Saya angguk-angguk aje lah.. sambil minum ice water.

Saya lapar, saya cuba makan kek pisang..tapi saya tak berjaya telan. Kunyah kunyah kunyah.. tapi tak boleh telan.. eh dah kenapaaaa.. takde gigi ke? But seriously..tak boleh!! Kenapaaa..kenapaaaa? So saya buang kek tu (tak baik membaziiiiir itu  amalan syaitooonnn) tapi memang dah tak boleh telan. so saya makan tembikai aje. Saya sambung larian penyeksaan saya. Lagi 20km saya kira, so lebih kurang 10  loops lagi bersamaan dengan 3-4 jam kalau ikut pace saya pada masa itu lah.

Ya Allah.. lamanya lagi nak kena lari!! Untuk loop yang ke 20-25 saya memang dah totally berjalan sahaja. Takde lari langsung. Tapi saya cuba kekalkan berjalan pace 10.30 km/min. Habis semua doa-doa keluar dari mulut saya. Saya wirid wirid wirid. Baca ayat kursi al-fatihah doa makan, doa naik kenderaan & doa qunut pun saya terbaca sekali. Haha!!

Pada masa ni saya memang dah berjalan tunduk sahaja. Dah tak mampu nak senyum & angkat muka pada semuaaaa orang. Panaass..silaaauuu. Saya penaaatt!!! Ankle sakit!! Saya memang dah determined nak habiskan larian sahaja. Saya countdown loop 10, 9, 8, 7…. mental saya ok. Mental sangat stabil tapi kaki saya hampir sudah tak mau bekerjasama. Saya suruh kaki melangkah ke depan..tapi kaki saya melangkah ke kiri… senggeeetttt!! Minah senget minah senget minah senget (ingat tak cerita cerekarama tu dulu) haha!

pu2
#mukolemon

Muka saya masa ni memang semasam cuka lemon!! #mukolemon. Saya bukan #omaksukorunning lagi dah.. saya ialah #mukolemon!!! Penglihatan saya dah kabur. Saya nampak semuanya macam berkabus. Mata saya dah merah menyala. Suzie Arman cakap dia takut saya bertukar menjadi IncredibleTan!! Kak Alyn Zack (The champion) pun tepuk-tepuk sepp saja tangan saya bagi semangat. Abang crew baju merah duduk di bawah pondok dekat toilet pun pandang penuh pengertian. Apeng Baizura potong saya sambil cakap “Come on Tan..sikit lagi..sikit lagi”

Saya sampai ke check point sambil dengan yakinnya rasa, saya hanya ada baki 4 loops untuk habiskan 50km. Tapi adik crew tu cakap “Kakak ada lagi 5 loops” Whaaaatttt??? 5 loops? Bukan 4 ke?? Whhaaaatttt!!!!!

Saya memang dah nak bertukar menjadi  IncredibleTan!! Tapi saya sabaaaarrr… Saya nampak Amin Jaafar sedang tunggu turn dia lari relay (Amin masuk category relay). Amin ajak saya duduk dulu di tangga tu. Saya kata tak boleh duduk. Sebab saya tau..kalau saya start duduk nanti saya terus tak boleh bangun dah. So saya tahan rasa nak menangis & stretch saja kaki saya sekejap dekat tangga tu. Minum ice water, makan salt stick & tembikai lalu teruskan berjalan.

Saya teruskan berjalan. Ada jugak rasa nak termuntah tapi saya tahan. Saya tahu saya boleh habiskan larian ni. KM42 saya clock 7 jam 20 minit (Kira lebih 1 jam lebih slow daripada record FM saya) Saya rasa yakin sangat saya boleh finish. Tapi dalam pada masa yang sama..saya betul-betul takut body saya give up. Sebab kaki saya memang dah sakit & kaki asyik tak mau dengar kata. So.. count down loops 4, 3, 2….

Masa tinggal loop yang terakhir adik-adik crew dah sorak-sorak cakap “Final loop kakaaaaaakk!! Final loop!!!” TanSu & pacer dah habis 50km. Diorang duduk di tangga tu pandang saya dengan penuh pengertian & harapan. Saya pandang diorang, saya angguk, saya minum ice water… saya teruskan!!

Akhirnyaaaaa…. saya berjayaaaa… Ya Tuhaaann Alhamdulillah..saya berjaya!!! TanSu & partner tunggu di tangga tadi. Crew-crew bersorak-sorak untuk saya. Saya peluk TanSu bagi dia 1 kiss di pipi. Lepas tu Suzie kalungkan saya medal warna PINK yang saya idamkan. What a hard earned medal!!!! (FYI finisher saja yang akan dapat medal & fin-tee). Saya masih tak percaya yang saya dah lari selama 8 jam 42 minit = 50km dalam cuaca yang panas berdenting-denting!!!

Saya menangis gembira dalam hati saja. saya tak sangka saya boleh habiskan larian 50km seorang diri. FYI masa FM saya yang pertama (Twincity Marathon), TanSu pace saya. Masa FM ke-2 Yusrad pace saya. Ini adalah FM & UM pertama saya lari solo. I’m so glad I registered for this race & I finished strong!!!!!

pu3
BERJAYAAAAAAA!!!!

Lebih 80% of the other runners teruskan larian sehingga 10 jam COT. Saya tolong cheer them untuk teruskan larian hingga 10 jam. Kak Alyn dapat lari 30 loops = 60km (Champion Jr. Veteran). Amin & gang dapat 3rd place for their relay. Apeng Baizura pun podium (for Women Open). Saya? Saya Juara!!!! Juara di hati saya sendiri!! Juara di hati sifu-sifu saya. Juara di hati Husband & anak-anak saya. Juara di hati BFF saya Tun. Juara di hati siblings saya. Saya berjayaaaa!!!!!

For me Pink Ultra is a well organised event. Semua cukup especially matahari kih kih kih.. tembikai ada, red velvet ada, choc cake ada, coke ada, 100+ ada ice water ada, Marathon Baker ada. Eca si penyembur ice water comel ada, toilet yang bersih ada, toilet ToiToi ada. DRAMA bersiri tolak menolak pun adaaaaaa heheheeh #teamalynzack . Crews bagus friendly baik hati, photographer ramai. Runners peramah-peramah. Medal cantik, fin tee juga dijanjikan untuk finishers. Eghh.. Alhamdulillah semuanya cukup lah untuk saya, allah permudahkan semuanya.

Tahniah Arman, Suzie, Team Pacat, Marathon Baker, semua sponsors & everybody yang terlibat secara langsung atau tidak langsung. Anda semua hebaaattt!!! Saya happyyyyy!! Muach muah muah muah muaahhh… I am me! ayam ayam ayam mea!!!!

Will I do it again? Well why the heck not???? Bring it on!! (Haha..iye ke tu??) Ok, dah habis dah cerita. Jom tidoooo!!!

Advertisements

8 thoughts on “How I survived my 1st Ultra Marathon – Pink Ultra 2017

  1. Best baca pengalaman pertama runner wat ultra run ni… byk inspirasi yg bole di timba… kt selalu x yakin kt mampu buat, tp sbnarnya kt mampu dgn berbekalkan semangat yg tggi, latihan & doa… 1st utra run sy jg bermula dgn event anjuran team Pacat (P100) & dr first run tu jg, sy dah jatuh hati dgn ultra… Bg abg muz, kepuasaan berlari jarak ultra ni berbaloi dgn kepenatannya dan nikmat kepuasaannya plak jauh berbeza dr kepuasaan jarak2 yg lain… Semoga intan dpt teruskan rythm/rentak kejayaan larian ultra… 😬😬

    Like

    1. tq abg muz. saya mmg penakut org nye.. selalu kena marah dgn TanSu sbb asyik2 takot takot. abg jugak antara reason saya masuk pink ultra ni. sbb abg pun ada ckp yg saya boleh saya boleh. i guess i trust u kot masa tu.. tu yg saya registered..hehehe tq again

      Like

  2. Makcik pun ado yoo hihihi pelakon tambahan giteww…apa2 pun so proud of you Intan 😍 congrats again on your awesome Maiden Ultra Marathon 🎉💖🎉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s