MWM 2018

Date/Day : 04.03.2018 (Sunday)

Venue : Dataran Kemerdekaan, Shah Alam

Timing : HM – 2:54:52 (Garmin FR735XT)

mwm2018
Pic from @checkpointsport FB

Hey Ya’ll!

How’s everyone doing today? Sakit kaki lagi ke? Kan dah rest 3 hari kan. Or masih sakit hati especially untuk runners FM? Adoii.. kesian korang.. but I think it is for the better sebab bahayakan kalau lari dengan traffic yang sibuk macam hari ahad hari tu. I really understand your feeling, lagi-lagi yang Virgin FM tu. Sabarlah ye.. mesti ada hikmah di sebalik semua kejadian Allah.

Wokey.. I know.. I know I have been neglecting my blog for quite sometimes kan. Adoii… I don’t like it too! But tulah nafsu untuk menulis dah tak macam dulu. But this time I have some free time to membebel. So let’s review the MWM 2018!

This is my 3rd time to participate in MWM. In my honest opinion the 5km, 10km & HM are ok-ok lah. The route is ok walaupun ada 8 bukit nak kena daki. Owh mind you the route tu was 10km route. So for HM category, kita kena pusing 2 loops (which I hate – loop!!) But it was still ok because masa I lari 1st loop tu it was still dark.

But for FM category, kena 4 kali loop & the COT is 6:30 which is like whaaaaaaat?

Ok – 1st the COT 6:30. I’m sorry but come on! Inikan Women Marathon – tolong la bagi more timing allowance for us women kan. Bukan semua marathoner boleh lari laju-laju gitu (ehem… read: me). My FM PB is 6:24 which I got last year masa MWM2017. Masa tu COT dia 6:45.

Maknanya kalau I masuk FM this year, I memang tak boleh pergi solat, pergi toilet semua tu tau… aku kena lari lari lari aje. As you know.. I memang tak boleh lari laju pun haha. Oh some of you might say “Habis tu.. silalah train more to be faster” Pfftt.. ok I got you. I’ll train more… tapi boleh tak bagi COT like 7:00 ke please….

2nd  – the route : Every year tukar route, which is fine, tapi kan tahun ni banyak lalu round about & takde police! Ok la tipu kalau cakap takde langsung polis. Tapi yang I nampak hanya atas motor saja. And I saw 1 polis trafik lalu bawak motor dicelah-celah runners ok! Bahaya wooiii… apakah??

Volunteers memang ada tapi macam tak cukup. I salute them (volunteers) too. Kesian adik-adik tu mengawal lalu lintas without polis trafik. Berdiri tengah-tengah jalan & roundabout yang sibuk dengan trafik.

Ok, enough membebel. Now we talk about me. Haha! As usual, I memang sampai bila-bila pun memang tak akan handal berlari kot. Cepat penat tah hape-hape. Konon-konon taknak over minum air. Tapi tau tak? I minum like 3 cups every water station?!! Apa ni Tan??? Kenapa ko macam tak pernah nampak air. Kenapa ko macam kambing kehausan di padang pasir? Oh wait.. kambing ada ke kat padang pasir… ok..tukar unta!! Unta yang kehausan di padang pasir. Kenapa Tan ko minum banyak-banyak macam tu?

mwm102018
pic from @checkpointspot FB

My pace – I thought I might get timing like 2:49 gitu. But no I did not haha. Still 2:50+ haissh.. need to train more more more!

Overall despite the flaws, I do think that MWM is a good event yang ditunggu-tunggu oleh setiap runner wanita setiap tahun. Tahun ni event t-shirt nye more fun & berwarna warni, I loike! Participants semakin ramai especially for 5km & 10km.

So I hope next year 2019 edition MWM will be better than ever. All the best MWM!!! Semoga jumpa lagi tahun depan! Muacksss!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s